Omgeving

Trek eropuit in waterrijk Friesland

Stavoren

Waterrijck Stavoren ligt op loopafstand van het IJsselmeer en het historische, karakteristieke Elfstedenstadje Stavoren. Stavoren is de oudste stad van de elf Friese steden en wordt al genoemd in de derde eeuw voor Christus. Het was vooral een voorname stad van Friese koningen en zeevaarders; handel en scheepvaart bloeiden hier volop. Door handel te drijven met Engeland, Frankrijk en Scandinavië werd Stavoren zeer welvarend. Menig Viking en Hollandse graaf probeerde hier een graantje van mee te pikken. Na de 18e eeuw takelde Stavoren af en ging bijna alles verloren wat gedurende eeuwen was bereikt. De grootste tegenslag is verwoord in de legende van het Vrouwtje van Stavoren. Het vrouwtje tuurt nog altijd over de Oude Haven.

Was Stavoren vroeger een voorname Hanzestad, tegenwoordig viert de watersport hier hoogtij. Tijdens het seizoen is het een drukke en gezellig invalspoort op het uiterste zuidwestpuntje van Friesland. In de winter ligt Stavoren er rustig bij, genietend in een waterig zonnetje, de bruine vloot en visserschepen dobberend in de haven. Wat altijd in beweging blijft is het ir. J.L. Hooglandgemaal, een van de grootste van Europa. Even ten zuiden van Stavoren zorgt zij voor de afwatering van het Friese boezemwater in het IJsselmeer.

Ook in de omgeving van Stavoren liggen diverse plaatsen en gebieden die zeker de moeite waard zijn. Zo liggen de Gaasterlandse bossen en kliffen op fietsafstand, evenals drie van de andere authentieke elfsteden: Hindeloopen, Workum en Sloten. In Hindeloopen kunt u een bezoek brengen aan bijv. het 1e Friese Schaatsmuseum en ook Workum, stad van aardewerk en lompen (Jopie Huisman Museum), biedt veel bezienswaardigheden. Sloten zal u opvallen door het zeer oud karakter.

In Stavoren en omgeving is ook genoeg te doen voor kinderen. Het Kameleondorp in Terherne, waar voor jong en oud de bekende wereld van Sytse en Hylke tot leven komt, is zeker een bezoekje waard. Sprookjeswonderland in Enkhuizen is een onontdekt pareltje in de wereld van kinderparken. In Medemblik is het Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij en in Oudega vindt u het Maisdoolhof.

Zomers is er de lijndienst Stavoren – Enkhuizen. Als u geen last van zeeziekte heeft is dit een mooie boottocht over het IJsselmeer! In Enkhuizen aangekomen is o.a. een bezoek aan het Zuiderzeemuseum de moeite waard.

Per trein zijn vanuit Stavoren Sneek en de Friese hoofdstad Leeuwarden gemakkelijk te bereiken. Hier kunt u musea bezoeken of winkelen in de gezellige centra. En heeft u wel eens gedacht aan een boottocht door de Gaasterlandse bossen? Daarnaast is het natuurlijk prima vertoeven op de Friese Meren. Bij Marina Stavoren kunt u een sloep huren. Mocht het weer niet geschikt zijn voor buitenactiviteiten, dan kunt u gebruik maken van het binnenzwembad bij Marina Stavoren.
Bij Paviljoen de Potvis, aan de buitenhaven van Marina Stavoren, geniet u van heerlijke gerechten en het altijd fantastische uitzicht over het IJsselmeer en de haven.